Köşe Yazısı 16.01.2024 21:16:11 / Okunma Sayısı: 286

Devlet hala köprüde, tünelde vatandaşına tuzak kuruyor!

Milyonlarca sürücü yıllarca radar cezası yedi. Pusuya yatan polisler, akla hayale gelmedik yöntemlerle hız sınırını aşanları sobeleyip cezayı kesiyordu.

Mehmet Yaşar Durukan
Neafoni Editörü
haber@neafonia.com

 

Bir gün biri çıktı ve ‘ödemiyorum bu cezayı’ dedi, dava açtı. Yıllarca süren davayla ilgili emsal kararda vatandaş haklı bulundu. Kararda, özetle ‘devlet vatandaşına tuzak kurarak ceza kesemez’ denildi. Bugün yollardaki ‘dikkat radar var’, ‘hız kontrolü var’ gibi uyarı tabelaları o karardan sonra hayatımıza girdi.

 

Ne yazık ki, bugün devlet hala köprüde, tünelde vatandaşına tuzak kuruyor!

 

Arabanızla bir yerden bir yere giderken İstanbul boğazının iki yakasını birleştiren Avrasya Tüneli’nden ya da Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçtiniz diyelim.

 

Tünel ve köprüdeki cihazlar, teknik bir aksaklıktan dolayı aracınızın camındaki HGS etiketini okuyamayınca ya da bakiyeniz yetersizse geçiş ücreti tahsil edilemiyor. Siz farkında değilsiniz gaza basıp gidiyorsunuz.

 

HGS isimli rezil sistem bu durumu her zaman size bildirmiyor. Genellikle hiç bildirmiyor.

 

Aradan aylar, yıllar geçtikten sonra kapınıza gelen postacıdan ya da telefonunuza düşen hukuk bürosu mesajından icralık olduğunuzu öğreniyorsunuz. 50 liralık borç bir de bakıyorsunuz 788 lira olmuş.

 

Siz Avrasya Tüneli’nden ücretiniz ödenemeden geçtiğinizde, tüneli işleten Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş. (ATAŞ), bunu anında fark ediyor ama size bildirmiyor.

 

Aynı şekilde; Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden ücretiniz ödenemeden geçtiğinizde, köprüyü işleten ICA (Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu İşletmesi) şirketi de bunu anında fark ediyor ama size bildirmiyor.

 

Peki vatandaş, ihlalli geçiş yaptığını nereden bilecek? Asla bilemeyecek! Borcu birikecek, birikecek haberi olmadığı için ödeyemeyecek. Vatandaş, icralık olduğunu ICA ve ATAŞ firmalarının anlaşmalı olduğu hukuk bürosundan gelecek kısa mesajla öğrenecek.

 

Bu kadar zaman geçmesinin sırrı şurada gizli:

 

ICA ve ATAŞ firmaları, ihlalli geçiş yapıldığında pusuya yatıyor. Çünkü o borç kısa sürede ödenmezse birkaç kat artacak. Bu iki firma sinsice bu sürenin geçmesini bekliyor. Vatandaşın zaten haberi yok. Ceza katlanınca o para ICA ve ATAŞ’ın kasasına gidiyor. İcra işlemlerini ICA ve ATAŞ adına takip eden hukuk büroları da ayrıca kazanıyor.

 

Yani HGS, ICA, ATAŞ üçlüsü, bilgilendirme yükümlülüğünü yerine getirmeyerek adeta vatandaşa tuzak kuruyor.

 

ATAŞ, sitesine bir form koyarak “Otoyolumuzu kullanan araçlarınızın ihlalli geçişleri ile ilgili SMS almak istiyorsanız lütfen aşağıdaki formu doldurunuz” şeklinde uyarı koymuş. İyi de Türkiye’de otoyolları işleten çok sayıda şirket var. Sürücü tek tek bu şirketleri bulup sitelerine üye mi olacak? Bu da saçmalık.

 

ICA ve ATAŞ, ‘biz vatandaşın özel numarasını nereden bilelim, kişisel verilerin gizliliğini ihlal edemeyiz’ şeklinde savunma yapabilirler.

 

Ne yazık ki, bu iki şirket ihlalli geçiş anında vatandaşa ulaşmıyor ama icra takibi başlayınca, hukuk bürosuyla birlikte yıldırım hızıyla vatandaşa ulaşıyorlar. Kişisel verilerin gizliliğini ne ICA, ATAŞ ne de hukuk büroları takıyor.

 

Devlete ait HGS sistemi de bu iki şirketin lehine çalışıyor. HGS vatandaşa doğru dürüst bildirim göndermiyor.

 

Bu durumda hukuk, vatandaşın yanında olmalı, bildirim almayan vatandaşı cezadan muaf tutmalı. Bu konuda emsal karar çıkması için de radar cezasını ödemeyen bir delikanlı vatandaşın dava açması gerekiyor.

 

Aman efendim, Avrasya Tüneli ve Yavuz Sultan Köprüsü özel işletme, devletle, hükümetle ne alakası var diyemezsiniz. Vatandaş, özel işletmeydi, değildi bunları düşünmez.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ya da Ulaştırma Bakanı, Avrasya Tüneli ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçip de icralık olanların istatistiklerini istese olayın büyüklüğü, rezilliği daha iyi anlaşılır.

 

Bu insanlar parası olmadığı için değil, HGS, ICA ve ATAŞ’ın tuzağına düştükleri için icralık!

 

Devlet Denetleme Kurulu’nun incelemesi gereken çok önemli bir konu.

 

Yetkililer ICA, ATAŞ ve icra takibi yapan hukuk bürolarının telefon kayıtlarını dinlese, vatandaşın ana avrat dümdüz gittiği küfürleri duysa iyi olur.  

 

 

Çözüm nedir?

 

Herkesin bir cep telefonu var. Aracınızı hatalı park ettiğinizde polis plakadan anında size ulaşabiliyor. HGS, ICA ve ATAŞ da bunu yapsın. Bu kadar basit.

 

Bir başka çözüm önerisi de şöyle:

 

Avrasya Tüneli’nden her geçtiğinizde; https://www.avrasyatuneli.com/ adresine girerek, ihlalli geçişiniz varsa hemen ödeyin.

 

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden her geçtiğinizde; https://www.ysskoprusuveotoyolu.com.tr/TR/ihlalli-gecis-sorgulama-ve-online-odeme  adresine girerek, ihlalli geçişiniz varsa hemen ödeyin.

 

Bu işlerden anlamıyorsanız, eli telefon tutan oğlunuza, kızınıza, yeğeninize söyleyin yardımcı olsunlar.

 

Yazarın 16 Ocak 2024 Salı Tarihinden Önceki Yazıları

0 Yorum Yapılmış

Habere Yorum Yap

© Neafoni HABER. Tüm Hakları Saklıdır. Haberlerimiz Kaynak Gösterilerek Kullanılabilir