600 bin lira rüşvet vermeyen orta hasarlı apartmanlar yıkılacak mı?
Çadırda, konteynırda, ağır hasarlı evlerde 10 aydır yaşam mücadelesi veren orta hasarlılar 600 bin lira ile 1 milyon lira arasında değişen rüşvet tarifesi nedeniyle zor durumda.
İskenderunlu depremzedelerin karşı karşıya kaldığı, Ak Parti Hükümeti’nin depremin yaralarını sarma çabalarına ağır darbe indiren bu mağduriyet hakkında bilgi vermek istiyorum. Belki bir duyan çıkar...
11 BİN YETMEZ...
İçişleri Bakanlığı’nın 21 Kasım 2023 genelgesiyle orta hasarlıların durumu netleşti. 05.04.2024 tarihine kadar güçlendirme için gerekli prosedürleri tamamlamayan orta hasarlı yapılar ağır hasarlı kabul edilerek yıkılacak.
İskenderun’da bütün resmi işlemlerini tamamlayan orta hasarlı yapı sahipleri, yapı denetim firmalarının rüşvet engeline takıldı. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın görevlendirdiği birçok firma ya rüşvet istiyor ya da işi almamak için mevzuat oyunlarına başvuruyor.
Bakanlığın bu görev için belirlediği 11 bin lirayı az bulan yapı denetim firmalarının istediği rüşvetin alt sınırı apartman başına 600 bin, üst sınırı 1 milyon lira.
Neden 600 bin!
Yeni yapılan binaları 600 bin ile 1 milyon lira arasında değişen rakamlara denetlediklerini belirten yapı denetim firmaları, “Hasarlı bir binayı 11 bin lira için denetleyip sorumluluk altına girmek istemiyoruz” diyor. Bu yüzden en az 600 bin lira rüşvet almadan orta hasarlı binaların güçlendirilmesi için gerekli incelemeyi yapmayacaklarını söylüyorlar.
“250 BİNE EL SIKIŞALIM” DEDİLER, SONRA ARAMADILAR
İskenderun’un Sakarya mahallesinde yaşananlar, bakanlık onaylı yapı denetim firmalarının rüşvet çarkını gözler önüne seriyor.
Güçlendirme için tüm belgelerini tamamlayan 16 haneli -adı bende saklı- bir apartmanına ağustos ayından bu yana 3 firma görevlendirildi. İstedikleri rüşveti alamayan firmalar, bu apartman için güçlendirme onayı vermiyor. Güçlendirilemez onayı da vermiyor.
Bu apartmana atanan birinci yapı denetim firması 300 bin lira rüşvet istedi. Apartman sakinleri hem suç olduğu için hem de paraları olmadığı için bu parayı veremeyeceklerini söylediler. Firma yetkilisi, telefon açarak “250 bine el sıkışalım” dediyse de bir daha aramadı.
Yine bakanlık sisteminden atanan ikinci firma, bu işlerden alınan düşük ücretler nedeniyle uzmanlarının istifa ettiğini, bu işi açıkça yapmayacaklarını, dosyalarının sekiz ay bekleyeceğini, bunun da hak kaybına neden olacağını söyleyerek karşılıklı rıza ile dosyayı geri iade etti.
Üçüncü firma ise incelemeye bile gelmeden bina sahiplerine ulaşılamadığını iddia ederek görevi iade etti. Çünkü açıkça işi kabul etmediğini söylerse bakanlık tarafından cezalandırılacak. Bu firma bakanlığa şikâyet edildi; bakanlık belediyeye havale etti; belediye ‘bizimle ilgisi yok’ dedi.
300 BİN NÜFUSLU ŞEHİRDE SADECE 3 BİNA BELGE ALABİLDİ
Rüşvet çarkı nedeniyle 300 bin nüfuslu İskenderun’da bugüne kadar sâdece üç bina yapı denetim belgesi alabildi!
Rüşveti verip yapı denetim belgesi alamayanların evi 5 Nisan’dan itibaren ağır hasarlı sayılarak yıkılacak.
Konuyla ilgili görüştüğüm bazı inşaat firması yetkilileri, rüşvet skandalını İskenderun’la sınırlı olmadığını, depremin yıktığı 13 ilde aynı sorunun yaşandığını söylüyor.
Depremin ertesi gününden beri ortada kalan orta hasarlıların son durumu böyle.
0 Yorum Yapılmış
Habere Yorum Yap
© Neafoni HABER. Tüm Hakları Saklıdır. Haberlerimiz Kaynak Gösterilerek Kullanılabilir