Köşe Yazısı 7.01.2024 02:28:33 / Okunma Sayısı: 238

Hükümet, haber sitesi kuranlara ne kadar para veriyor?

Evet başlık doğru. Haber siteniz varsa ve belli kriterleri karşılıyorsanız hükümet size her ay para veriyor.

Mehmet Yaşar Durukan
Neafoni Editörü
haber@neafonia.com

 

Resmi ilan dediğimiz icra, ihale, tebligat gibi kamu duyurularını geniş kitlelere duyurduğunuz için bu parayı alıyorsunuz. Avrupa’da, Fransa ve Türkiye dışında böyle bir uygulama yok. Hükümet, sırf basına destek olsun diye böyle bir teşvik sistemi uyguluyor.

 

 

 

Bu yeni bir şey değil. Gazeteler, 1950 öncesinden beri bu teşvikten yararlanıyor.

 

 

 

Ben de Basın İlan Kurumu’nda bürokratken çalışmalarına katıldığım kanun değişikliği ile internet medyası basından sayılınca aynı hakkı onlar da elde etti.

 

 

 

Bu nedenle gazeteci olan ya da olmayan birçok girişimci, internet haber sitesi kurup devletten para alma girişiminde bulundu.

 

 

 

İş insanıysanız ve yatırım yapacak bir yer arıyorsanız haber sitesi açma işi size göre değil. Kazanamazsınız. Gidip gıda, inşaat gibi daha kârlı sektörlere yönelebilirsiniz.

 

 

 

Neden?

 

 

 

Kazanacağınız para miktarını tiraj yani tıklanma sayısı belirliyor.

 

 

 

Bu işte devletin verdiği para miktarı, her ay yapacağınız masrafların yüzde 30’u kadardır.

 

 

 

Devlet size, bedavadan geçineceğiniz bir para vermiyor. Destek mahiyetinde ödeme yapıyor.

 

 

 

Tiraj / tıklanma masraf yapmayı gerektirir.

 

 

 

Peki bazı gazeteler gibi tirajda sahtecilik yapsak, hiç masraf yapmadan yüksek tiraj gösterip devletten gelen parayı kar olarak kasamıza koysak olur mu?

 

 

 

Olmaz çünkü, internet ortamında her şey şeffaf. Kaçışınız yok.

 

 

 

Bir ilçe sitesini çeşitli oyunlarla Brezilya’dan çok tıklatabilirsiniz ama bu da sırıtır. Basın İlan Kurumu buna izin vermez.

 

 

 

Bir gazete, basmayıp basmış gibi, satmayıp satmış gibi göstererek her ay devletten parasını alabilir. Birçok gazete, yapması gereken masrafı yapmayarak, açıkça sahtecilik yaparak, devletten aldığı parayı net kazanç olarak kasasına koyuyor.

 

 

Dijitalde ise, tıklanmayan bir siteyi tıklanıyormuş gibi gösteremezsiniz.

 

 

 

Sözün özü; haber sitesi kurup gerekli tıklanma sayısına ulaşsanız bile devletten alacağınız para, o ayki masrafınızın yüzde 30’unu karşılar.

 

 

 

Örneğin Elazığ ya da Isparta'da bir yerel haber sitesi kurarsanız devletten her ay alacağınız para 50 bin lira. 6 gazeteci çalıştırmak zorundasınız. Asgari ücret maaş ve sigorta masrafı 126 bin lira. 

 

İstanbul merkezli sitelerin durumu farklı. Avantajlı tarafları var. Gelirleri de giderleri de yüksek. Bunu başka bir yazıda anlatırım.

 

 

Resmi ilan alan bir gazetenin internet sitesi iseniz paranızı hemen almaya başlıyorsunuz. Yeni bir site açarak bu işe giriyorsanız bekleme süresi var. Bu süre gazeteler için 24 ay! Sitelerin ne kadar beklemesi gerektiğine bakmam gerekiyor.

 

Tabi bekleme süresi boyunca sermayeden yemiş olacaksınız.

 

Çok tıklanan etkili bir haber sitesi kurarsanız zaten Google ve ticari reklamlardan kazanacağınız paralar devletin vereceğinden kat kat fazla olacaktır. Devletten alacağınız da bazı masraflarınızı karşılar.

 

 

 

Peki çok tıklanacak bir haber sitesi nasıl kurulur?

 

 

 

Bir ofis açıp, ekibi masaya oturtup, ajanslara abone olup hadi çok tıklanan yayınlar yapalım demek boş bir girişimdir. Bu şekilde yola çıkanlar üç ay sonra dükkanı kapatıyor.

 

 

Çok tıklanacak bir site konusunda ücretli danışmanlık hizmeti verebilirim...

 

Bu arada, resmi ilan yayınlama hakkı elde etmek taksi plakası almak gibi bir şey. O hakkı elde ettikten sonra, sitenizi milyonlarla ifade edilen rakamlara satabilirsiniz.

 

 

***

 

 

 

Gazeteciyseniz ya da medya sektöründe faaliyet gösteren girişimciyseniz bu iş tam size göre.

 

 

Zaten bu işi yaptığınız için devletten gelecek ödemeler, çeşitli masraflarınızı azaltmış olur.

 

 

 

 

 

Yazarın 7 Ocak 2024 Pazar Tarihinden Önceki Yazıları

0 Yorum Yapılmış

Habere Yorum Yap

© Neafoni HABER. Tüm Hakları Saklıdır. Haberlerimiz Kaynak Gösterilerek Kullanılabilir