Köşe Yazısı 10.09.2024 00:37:18 / Okunma Sayısı: 76

Depremzede gençlere devlet yurtlarından kötü haber 

Babası 25 bin lira aylıkla çalışan depremzede bir genç kıza, kazandığı üniversitenin ‘e-devlet'ten yurt kaydı için yardımcı oldum. Öğrenci depremzede olmasına rağmen Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın sistemi 2.284 TL yatırılmasını talep etti.

Mehmet Yaşar Durukan
Neafoni Editörü
haber@neafonia.com

Öğrenci, yurt başvurusu sırasında depremzede seçeneğini işaretlediği halde bu para talep edildi. Mecburen yatırıldı ve kayıt işlemini gerçekleştirdik. 

Neden böyle olduğunu araştırınca karşımıza şu tablo çıktı: 

Devlet, her depremzede genci yurtlarında bedava barındırmıyor. Bunu şarta bağlamış.  

Nedir bu şartlar? 

Eviniz orta hasarlı olacak ya da ağır hasarlı olacak ya da birinci derece yakınınız depremde ölmüş olacak. 

Kaydını gerçekleştirdiğim öğrencinin kirasını aldıkları ev yıkıldı. Taksitlerini ödedikleri TOKİ konutunda yaşıyorlar. Bu durumu belgeleyip yeniden devlete sunacaklar. 

Devlet yetkilileri şunu anlamıyor: 

Depremzede bir birey, diğer şehirlerde yaşayan insanlara göre, 10-0 belki de 100-0 dezavantajlı durumda. Deprem bölgelerinde hayat 5-10 yıldan önce normale dönmeyecek.  

Bir garson baba düşünelim. Evi orta ve ağır hasarlı değil, birinci derece yakınını da depremde kaybetmemiş olsun. Ancak bu garsonun çalıştığı restoran yerlebir. Yok artık. Bu garson işsiz. İş bulsa da yemek yiyecek müşteri yok. İnsanlar ya ölmüş ya da terk etmişler o şehri.  

Bu baba şimdi depremzede olmuyor mu? Hangi parayla devlet yurdunun harcını ödeyecek ve kızını üniversiteye yollayacak? 

Devletin acilen depremzede tanımını ve algısını değiştirerek buna göre davranması gerekiyor. Deprem illerinde bedenen ve ruhen yaralı insanları daha fazla yaralamayın. 

Üniversiteyi kazanan tüm depremzede gençler, Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak’tan ya da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan “Tüm depremzede gençler, yurt ücretinden muaftır” açıklaması bekliyor.  

 

Yazarın 10 Eylül 2024 Salı Tarihinden Önceki Yazıları

0 Yorum Yapılmış

Habere Yorum Yap

© Neafoni HABER. Tüm Hakları Saklıdır. Haberlerimiz Kaynak Gösterilerek Kullanılabilir