Güney Afrika’nın İsrail’e açtığı soykırım davası başlıyor
Birleşmiş Milletler'in en yüksek yargı organı olan Uluslararası Adalet Divanı, Güney Afrika'nın İsrail'i Gazze'de soykırım yapmakla suçladığı davanın duruşmalarına bu hafta başlayacak.
İlk kez 1944 yılında Yahudi asıllı Polonyalı bir avukat tarafından Nazilerin yaklaşık 6 milyon Yahudi’yi ve diğerlerini etnik kökenlerine dayalı olarak sistematik bir şekilde öldürmesini tanımlamak için kullanılan soykırım terimi, bir ülkenin suçlanabileceği en ciddi suçlar arasında yer alıyor.
Güney Afrika mahkemeye sunduğu sunumda avukat Raphael Lemkin'in soykırımın tanımını açıkladığını aktardı. Apartheid sonrası hükümeti uzun süredir Filistin davasını destekleyen Güney Afrika, İsrail'i Gazze'de Hamas'a karşı "soykırım niteliğinde" eylemlerde bulunmakla suçladı. İsrail'in Filistinli sivilleri öldürdüğünü, ciddi bedensel ve zihinsel zarar verdiğini ve Gazze sakinleri için "fiziksel yıkıma yol açacak yaşam koşulları" yarattığını söylüyor.
23 BİN FİLİSTİNLİ ÖLDÜRÜLDÜ
Gazze'deki sağlık yetkililerine göre, son üç ayda çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 23 binden fazla Filistinli öldürüldü.
İsrail'in kategorik olarak reddettiği iddia, Avrupalı Yahudilerin neredeyse toptan yok edilmesinin ardından kurulan ve kısa süre sonra yüz binlerce kişi tarafından Arap topraklarından sürülen Yahudiler için bir sığınak haline gelen İsrail için özel bir önem taşıyor.
1948 tarihli Soykırıma Karşı Uluslararası Sözleşme'yi imzalayan İsrail, savunmasının ayrıntılarını mahkeme için saklıyor. Ancak İsrailli liderler, Güney Afrika'nın iddialarının soykırımın anlamını ve sözleşmenin amacını saptırdığını söylüyor. İsrail'in Gazze'deki askeri harekâtının hedefi olan uluslararası terör örgütü olarak tanımlanan Hamas'a karşı daha uygun bir dava açılabileceği söyleniyor.
İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog, salı günü yaptığı açıklamada, "Bu iddiadan daha iğrenç ve mantıksız bir şey olamaz. Aslında düşmanlarımız Hamas, tüzüğünde Yahudi halkının tek ulus devleti olan İsrail devletinin yıkılması ve yok edilmesi çağrısında bulunuyor" dedi.
Uluslararası Adalet Divanı devletler arasındaki anlaşmazlıklara karar veriyor ve İsrail davasının ilk duruşmaları Perşembe ve Cuma günü Lahey'de yapılacak.
MANDELA’NIN FİLİSTİN ÇAĞRISI
Güney Afrikalılar uzun süredir Filistin halkıyla empati kuruyor, Gazze'deki ve Batı Şeria'daki işgal altındaki yaşamlarını apartheid (ayrımcılık) döneminde yaşanan baskıyla eşitliyor. Nelson Mandela 1997'deki bir konuşmasında bu bağlantıyı açıkça dile getirdi: "Filistinlilerin özgürlüğü olmadan özgürlüğümüzün eksik olduğunu çok iyi biliyoruz."
Lahey'deki delegasyona liderlik edecek olan ülkenin adalet bakanı Ronald Lamola, bu duygunun Güney Afrika'nın davasını yönlendirdiğini söyledi. Bir röportajda, "Güney Afrika gibi ayrımcılığa maruz kalan bir devletin Filistin halkının yanında sağlam durmasının önemli olduğuna inanıyoruz" dedi.
İsrail ise savaşı seçmediğini, ancak Hamas'ın 7 Ekim'de sınır ötesi saldırı düzenlemesinin ardından buna mecbur kaldığını söylüyor. Saldırıda çoğu sivil yaklaşık 1.200 kişi öldürüldü. İsrailli yetkililer, bu günü İsrail'in 75 yıllık tarihinde ve Yahudiler için Holokost'tan bu yana en ölümcül gün haline getirdi.
BM raportörleri Pazartesi günü yaptıkları açıklamada, Hamas liderliğindeki cinayet, rehin alma, tecavüz ve sakatlamayı içeren saldırının savaş suçu ve kapsamı göz önüne alındığında belki de insanlığa karşı suç anlamına gelebileceğini söyledi.
Nihai kararın verilmesi yıllar alabilir ancak Güney Afrika acil bir hüküm olarak mahkemeden İsrail'in askeri operasyonunu derhal durdurması yönünde talimat talep ediyor.
Hamas, yaptığı açıklamada, Güney Afrika'nın davayı açma kararını memnuniyetle karşıladı ve İsrail'e atıfta bulunarak "tüm ülkeleri, bu Nazi varlığına karşı yetkili ulusal ve uluslararası mahkemelere benzer dosya ve talepler sunmaya" çağırdı.
İsrail'in en önemli müttefiki ABD, Güney Afrika'nın dilekçesini kınadı.
New York Times
Haberin tamamını kaynağından okumak için linke tıklayabilirsiniz:
https://www.nytimes.com/2024/01/10/world/middleeast/israel-genocide-case-south-africa-icj.html
0 Yorum Yapılmış
Habere Yorum Yap
İlgili Haberler
© Neafoni HABER. Tüm Hakları Saklıdır. Haberlerimiz Kaynak Gösterilerek Kullanılabilir