Prof. Dr. Şükrü Ersoy. Fotoğraf: Neafoni
23.11.2023 18:49:40 / Okunma Sayısı: 453

İskenderun için deprem riski devam ediyor

Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Samandağ, Defne, Antakya, Kırıkhan, Hassa ve İslahiye hattının rahatladığını ama İskenderun için deprem riskinin devam ettiğini söyledi.

 

 

İstanbul Yenikapı’daki Hataylılar Buluşuyor etkinliği kapsamında, Hatay Sosyal Platformlar Birliği tarafından düzenlenen ‘Olası İstanbul Depremi Bağlamında Hatay’ın Deprem Sonrası Sorunları ve Çözümleri Paneli’nde konuşan Prof. Dr. Şükrü Ersoy, şunları söyldi:

 

“Samandağ, Defne, Antakya, Kırıkhan, Hassa ve İslahiye’den geçen fay zonu uzun süre deprem oluşturmayacak. Burası güvende. Teknik bilgilerimiz bize bunu söyler. Ama bunların ucunda yeni tehlikeler var. Komşu alanlarda yeni tehlikeler var. Bakın hiç İskenderun adını kullanmadım. İskenderun için bu tehlike yok demiyorum. İskenderun için ayrı tehlike var. Hem İskenderun Körfezi’nden hem Adana’daki Yumurtalık civarındaki faylardan hem de daha kuzeydeki faylardan dolayı bir riski var İskenderun’un. Hem zemin sıvılaşması hem tsunami hem de deprem tehlikesi var.

 

Komşu alanlarda Suriye’de... Çünkü bizde Ölüdeniz fayının ucu kırıldı. Narlı fayı ile birlikte ucu kırıldı. Deprem öyle başladı zaten. Ölüdeniz fayının ucunda başladı ama diğer kısımlarıyla ilgili elimizde bir veri yok. Şu gün deprem olabilir diyemeyiz ama orada bir potansiyel var.

 

İskenderun Körfezi’nde, Adana’nın kuzeyinde; yani Elbistan fayının meydana geldiği Kozan, Göksu falan o taraflarda bir risk var. Burada 6, 6,5 büyüklüğünde deprem olabilir. Ama bundan yola çıkarak bir ay içinde, bir yıl içinde olur diye bir süre vermek çok doğru değil. Potansiyel deprem alanları...

 

Bu 300 kilometrelik deprem kırığı, fayın bittiği yerde Malatya civarında ayrı bir risk var.”

 

Depremin meydana gelmesi için 100 yıl beklemediğini, komşu alanlar riski nedeniyle daha kısa sürelerde de depremler olduğunu belirten Prof. Dr. Şükrü Ersoy, “27 senede Erzincan’da başlayıp İstanbul kapılarına kadar geldi. Bu bir kehanet değil teknik bir yaklaşım” dedi.

 

İstanbul / Neafoni

Mehmet Yaşar Durukan

1 Yorum Yapılmış

Image
Müslüm Kabadayı 23.09.2023 00:00:00

Mehmrt Yaşar dostumuzun bu haberi önemli. Bilim insanları Ölüdeniz'den gelen fayın Amik'e en yakın Afrin ve Yesemek bölümlerinin kırılmadığını, buradaki tehlikenin devam ettiğini belirtiyorlar. Şimdi Hatay'ın tüm bölgelerinde sıvılaşma, tarım alanı ve zeytincilik bölgelerinde yapılaşmanın yasaklanmasını, zemini sağlam alanlarda depreme dayanıklı yeni kentleşmeye gidilmesini gündeme getirmeliyiz.

Habere Yorum Yap

© Neafoni HABER. Tüm Hakları Saklıdır. Haberlerimiz Kaynak Gösterilerek Kullanılabilir