Paskalya Bayramı. Renkli yumurtalar. İsa... Fotoğraf: Canva Yapay Zeka
31.03.2024 18:38:00 / Okunma Sayısı: 97

Bugün Paskalya Bayramı

Hristiyanlık’ın Katolik mezhebi için bugün Paskalya bayramı. Gregoryen takvimine göre, Katolikler Paskalya’yı bu yıl 31 Mart’ta kutluyor. Ortodokslar ise 5 Mayıs’ta kutlayacak.

 

 

PASKALYA NEDİR?

 

Paskalya, Hristiyanlık’taki en eski ve en önemli yortu. İsa'nın çarmıha gerildikten sonra 3. günde dirilişi kutlanır. Doğu ve Batı kiliseleri arasında farklılıklar olmakla beraber, Paskalya dönemi yaklaşık olarak mart sonundan nisan sonuna kadar olan dönemdir. Her sene sabit bir tarihte gerçekleşmeyen ve dünya kiliselerinin çoğunda pazar günü kutlanan Paskalya Günü, Diriliş Bayramı, Diriliş Pazarı ya da Kıyam Yortusu olarak da adlandırılır.

 

ÇİLE HAFTASI

 

İsa'nın dünyada geçirdiği son günlerini anmak için Paskalya öncesi yas tutulan haftadır. Çile Haftası ya da Kutsal Hafta, İsa'nın insanoğlu için acı çektiğine inanılan haftaya verilen addır.

 

Kutsal/Çile Haftası'nda hem Batı hem de Doğu kiliselerde İsa anılır ve çektiği acılar paylaşılır. Bu tarihten yaklaşık 1 hafta sonra İsa'nın dirilişini yâd eden, Hristiyan inancının en önemli bayramlarından biri olan Paskalya kutlanır.

 

Kutsal Hafta süresinde Hristiyanlar ne yapıyorlar?

 

Bu hafta genelinde dindar Hristiyanlar oruç tutarlar, daha çok dua ederler ve hemen hemen her gün kutlanan ayinlere katılırlar.

 

Batı Kilisesinde Kutsal Hafta, Paskalya pazar gününden önceki pazar başlar ve Paskalya pazar günü bitter.

 

1. GÜN: Dallar Bayramı yani Mesih İsa'nın Yeruşalim'e Giriş Bayramı günüdür. O Kutsal Hafta’nın birinci gününde, ayin sırasında dört kanonik İncil'in her birinde bahsedilen bir olay olan İsa'nın Yeruşalim'e zaferle girişi anılır.

 

2., 3. ve 4. GÜN: Kutsal Hafta’nın ikinci, üçüncü ve dördüncü günleri olağan oruç günleridir. 4. gün, Yahuda'nın Sanhedrin ile İsa'ya ihanet etmesi konusunda anlaşmaya varması için Casus Çarşambası olarak da adlandırılır (Matta 26: 3-5, 14-16).

 

5. GÜN: Kutsal Perşembe. Bu dini günde, kanonik incilerde anlatılanlar temel alınarak, İsa’nın havarilerinin ayaklarını yıkaması ve Havarilerle birlikte yediği Son Akşam Yemeği yad edilir.

 

6. GÜN: Kutsal Cuma. İbadet ve anmaların yoğunlaştığı gün, İsa'nın kırbaçlandığı, eziyet çektirildiği, çarmıha gerilip öldürüldüğü cuma günüdür. Dindar Hristiyanlar cuma günleri tuttukları oruçlarında neredeyse hiçbir şey yemezler.

 

7. GÜN: Kutsal Cumartesi. Bu Kutsal Hafta günü, İsa Mesih'in cenazesinin günüdür.

 

8. GÜN: Paskalya günü yani İsa Mesih’in dirilişinin günüdür.

 

Neafoni

0 Yorum Yapılmış

Habere Yorum Yap

İlgili Haberler
Neafoni haber / 27.06.2024 14:19:53
Togo’ya 7.7 milyar dolarlık yatırım çağrısı 
Neafoni haber / 22.07.2024 14:00:48
Medyanın da çakmasını yapmışlar! 
Neafoni haber / 18.07.2024 09:47:50
Adil Maviş kimdir?

© Neafoni HABER. Tüm Hakları Saklıdır. Haberlerimiz Kaynak Gösterilerek Kullanılabilir